28 kwietnia 2024

Każdy, kto kiedykolwiek zmagał się z wagą wie, jak trudnym zadaniem jest spalanie tkanki tłuszczowej. Organizm w toku ewolucji wypracował mechanizmy, które pozwalają mu skutecznie bronić się przed takimi zabiegami i oszczędzać energię przy jej niedoborze w pożywieniu. Dla odchudzającego się niezmiernie ważna jest świadomość, że do celu prowadzi tylko jedna droga: dobrze zbilansowana dieta redukcyjna i właściwie skomponowany trening. Szczególnie efektywne jest połączenie ćwiczeń cardio z siłowymi, czy interwały. Jednak ruch i dieta to nie wszystko. Trzeba wiedzieć, że organizm w trakcie gubienia kilogramów wymaga zapewnienia odpowiednich substancji, które wspomogą cały proces. Należy wystrzegać się niedoboru witamin i mikro- oraz maktoelementów. L-karnityna, cynk, witaminy D3, C oraz z grupy B, kwasy omega-3, to tylko niektóre z niezbędnych składników diety odchudzającej. Istnieją także substancje, które mogą poprawić efekt odchudzania, np. kapsaicyna zawarta w ostrych papryczkach, czy kofeina w rozsądnej ilości, a także produkty bogate w błonnik.